PMS en Menstruatie klachten

menstruatiepijn acupunctuur zwangerschap

Vanuit de Chinese geneeswijzen wordt de vrouw gezien als ‘Bloed wezen’, wat natuurlijk ook samenhangt met de menstruatie cyclus. Dit natuurlijke hormonaal gestuurde systeem is onmisbaar in relatie tot de vruchtbaarheid, maar kan ook veel ongemak geven. Veel vrouwen lijden maandelijks aan klachten in relatie tot de menstruatie. Deze klachten variëren in ernst en kunnen op veel manieren tot uiting komen.
Het kan gaan over menstruatiepijn, emotionele veranderingen, misselijkheid, algehele malaise, gespannen borsten, slapeloosheid, migraine, depressie, obstipatie of diarree, enz.
De cyclus kan ook onregelmatig zijn, ineens uitblijven of heftige of juist minimale bloedingen geven.
Ik heb het hier zowel over klachten die voor de menstruatie starten, als klachten die tijdens de menstruatie optreden, of zelfs na het bloedverlies. Door hier op een Chinese manier naar te kijken en te behandelen kun je veel ongemak en onregelmatigheden verhelpen, zonder hormonale interventies.

Menstruatieklachten verklaard volgens TCM

De Chinezen spreken van gezondheid als er voldoende energie (Qi) en ‘Bloed’ (energetische vorm van Bloed) is en als dit vrij kan stromen. Energie/Qi is vooral Yang (en staat voor beweging, actie, naar boven en naar buiten) en Bloed staat meer voor de Yinne energie (staat voor voeding, rust, herstel, naar beneden en naar binnen). De Yin en Yang energie moeten in balans zijn voor een goede doorstroming en voeding van het lichaam. De vrije stroming kan belemmerd worden door blokkades van en tekorten aan Qi en Bloed. Blokkades en tekorten kunnen ontstaan door overmatige of te weinig inspanning, emotionele omstandigheden, verkeerde voeding of externe factoren.

Heftige of stekende pijn wordt vaak veroorzaakt door een stagnatie of blokkade van Qi of ‘Bloed’, terwijl zeurende pijn vaak door een leegte komt. Ook kan ‘Koude’ of ‘Damp’ in het lichaam aanwezig zijn die een goede doorstroming in het lichaam tegen houden.
De emotionele of mentale gesteldheid van de mens is grotendeels afhankelijk van het Bloed; voldoende (en vrij circulerend) Bloed zorgt voor een tevreden en rustig gevoel. Bloed staat in nauwe relatie tot de energie van het Hart en de Lever. De Milt/Maag energie zorgt voor aanmaak van Bloed. En uiteraard houdt Bloed nauw verband met de menstruatie, waardoor vaak emotionele veranderingen ontstaan rond de menstruatie.

De belangrijke functie van de energie van de Lever en de Nieren

De Lever energie beweegt en verdeelt het bloed en reguleert hiermee ook de menstruatie. De energie van de Lever is het belangrijkste voor een “free flow” van energie en bloed in het lichaam. De klachten bij menstruatie ontstaan vaak door een verstoorde Lever energie. De Lever staat het meest onder druk door (niet uiten van) emoties en stress.
De Nieren dragen zorg voor een gezonde basis van Yin en Yang energie in het lichaam. Ze liggen aan de basis van de energie van alle organen, de baarmoeder, maar ook van de Lever en van de extra meridianen Ren en Chong Mai. Deze twee extra meridianen (soort steunpilaren en reservevaten van de energie van het lichaam) zijn de bron van het menstruele bloed. De Nier en de Lever werken nauw samen in het reguleren van de menstruatiecyclus. De meeste klachten rond de menstruatie ontstaan door een disbalans die de Lever en/of de Nieren verstoort.

Acupunctuur kan vaak snel verlichting bieden bij verschillende menstruatie klachten, zoals PMS, pijn en onregelmatigheid, zonder bijwerkingen en hormonen.