Menstruatiepijn hoeft NIET

Vanuit de Chinese geneeskunde kijk je holistisch naar je patient en haar klacht. Kom je voor hoofdpijn, dan zal ik ook naar je ontlasting vragen, naar je emotionele leven en je menstruatiecyclus. Want ook hier geldt dat alles informatie is. Bij talloze vrouwen waar ik vroeg of er pijn rond de menstruatie is hoor ik eerst: ‘Niet noemenswaardig’. Bij even doorvragen blijkt dat ze wel paracetamol nemen, maar daar dan ook wel de dag mee doorkomen. ‘Maar als ik verhalen van vriendinnen hoor over hoe ze een dag per maand eraf liggen, dan stelt het bij mij niets voor..’.

Maar het is er wel.

En het hoeft niet. Echt niet.

Menstruatiepijn, hoe minimaal of hevig ook, is een vorm van stagnatie in het onderste deel van je lichaam. Stagnatie blokkeert een vrije energiestroom en kan daarmee pijn veroorzaken. Een oud Chinees gezegde is “Tōng Zē Tòng, Tōng Zē Bú Tōng” wat vrij vertaald betekent dat wanneer er geen doorstroming is, er pijn zal zijn. En wanneer er wel doorstroming is, er geen pijn zal zijn. Een vrije doorstroom is dus essentieel voor een pijnloze menstruatie. De Lever energie is hiervoor het aangewezen orgaan om de behandeling op te richten. Gelukkig is acupunctuur meester in het opheffen van stagnaties en is pijn rondom de menstruatie vaak erg goed te behandelen.

Voor andere PMS klachten zoals pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, hoofdpijn of slaapproblemen geld overigens min of meer hetzelfde. De menstruatie is een overgangsfase van de yang periode naar de yin periode en daar is zowel voldoende energie als vrije beweging nodig.

Dus als je het wilt ervaren om menstruatie zonder pijn te hebben dan kom gewoon eens een keer langs.

Het jaar van het zwijn

Gelukkig nieuwjaar!

Vandaag begint in China het jaar van het Varken. Het Varken van 2019 valt onder het element Aarde. Maar wat betekent dat element Aarde in de Traditionele Chinese Geneeswijzen?

Het element Aarde staat voor de Milt en Maag energie. Het staat voor verzorgen, voor gezelligheid en huiselijkheid. Aarde staat voor evenwicht en neutraliteit; het is het verbindende element tussen de andere vier elementen Vuur, Hout, Metaal en Water. Aarde geeft meer dan het neemt en cijfert zichzelf makkelijk weg. Eigenlijk heeft Aarde veel aspecten in zich die vaak gekoppeld worden aan moeders (of dan in ieder geval aan de vorige generatie moeders ;-)).

Aarde en dus Milt energie wordt gevoed door warme voeding (bijvoorbeeld soep, pompoen, dadels, stoofpotjes), aanraking en (rustige) beweging. In mijn vaders praktijk hing vroeger een poster met ‘An apple a day keeps the doctor away’. In mijn praktijk zou een poster kunnen hangen met ‘A few hugs a day keeps the doctor away’. Knuffelen ontstresst en laat energie vrijer stromen. Massages zijn daar ook een goed voorbeeld van natuurlijk!

Een verzwakte Milt energie door bijvoorbeeld veel koude voeding (zuivel, salades, rauwkost), teveel piekeren of studeren, stress of aanleg kan zorgen voor bijvoorbeeld een zwaar gevoel, een wattig hoofd, zin in zoet eten, hevige menstruatie en een opgeblazen buik. Als je dit herkent is een goed chinees voedingsadvies op zijn plek.

Omdat het toch weer het begin van een nieuw jaar is kun je ook opnieuw je goede voornemens tegen het licht houden. Eigenlijk is het Chinese Nieuwjaar een beter moment om aan je voornemens te beginnen. Voor de Chinezen is het Nieuwjaar ook een vooraankondiging van de lente. In de lente krijg je nieuwe energie en groei, kom je je huis weer meer uit en voel je de energie van de zon weer vaker. Dus mochten je voornemens ergens in week 2 gestrand zijn is dit een goed moment voor een herkansing!

Ik wens iedereen een heel knuffelig, warm en gezond nieuw jaar!

Hooikoorts bestaat niet

In korte broek met zonnebril op en de ramen dicht

Na de winter is het heerlijk als de lente zich weer aandient. Na een seizoen vol loeiende verwarmingen, veel binnen zitten, boerenkool en dikke truien, kunnen we niet wachten tot we weer in korte broek in het park kunnen zitten. De zon maakt ons weer blij en we keren weer meer naar buiten. De sneeuwklokjes maken weer plaats voor de tulpen. De knoppen komen weer in de bomen, de wereld wordt weer groener. YES! En dan… bij de eerste echt warme dag…

DE NATUUR ONTPLOFT

En jij herinnert je ook opeens weer hoe je vorig jaar niet zonder papieren zakdoekjes van huis kon. Dat je ondanks het advies van maximaal twee keer per dag per neusgat sprayen je best deed om niet twee keer per uur te sprayen. Dat je opvallend veel thuis bent gaan werken waar je ongestoord kon niesen. Misschien heb je je zelfs nog wel eens ziek gemeld door de hooikoorts. Je googelde op hooikoorts voorkomen en daar stond HET advies;

BINNEN BLIJVEN

Tja. Daar zit je dan met je korte broek en je nieuwe zonnebril op de bank met de ramen dicht. Je droomt over picknicken in het park, lekker fietsen door de polder en wandelen in het bos. Je mijmert over een wit biertje met citroen op het terras met je vrienden. Dan googel je nog maar eens op hooikoorts voorkomen en het staat er echt.. Binnen blijven.

HOOIKOORTS BESTAAT NIET

Chinezen hebben alternatieven door anders naar gezondheid te kijken. “Hooikoorts” bestaat niet in de Chinese geneeswijzen. Waar we mee werken zijn symptomen als loopneus, niezen, verstopte neus, traanogen, jeuk, vermoeidheid, enzovoort. Die symptomen zijn het startpunt van de diagnose. Hooikoorts kan chinees gezien dan ook verschillende onderliggende oorzaken hebben. Hoe het bij jou tot uiting komt zegt veel over wat die oorzaak is. Voor de een is hooikoorts droog, jeuk, niezen en benauwdheid. Voor de ander is hooikoorts nat, loopneus, traanogen, dikke ogen en huiduitslag. Of je bent vooral moe met hoofdpijn. Totaal verschillende vormen! Niet zo gek dus dat niet voor iedereen de medicatie afdoende werkt.

HOOIKOORTS IS PERSOONLIJK

Acupunctuur en Chinese kruiden worden altijd persoonlijk afgestemd. Op jou. Op dat moment. En op de oorzaak. Daarom werkt het. Eigenlijk heel logisch, toch? Het besef dat nu in de westers medische wereld ontstaat dat mannen en vrouwen misschien wel verschillende medicatie doseringen en soorten nodig hebben is pas het begin. Geen enkel mens is hetzelfde. En geen enkel mens is zijn hele leven lang hetzelfde. Verre van! Dus waarom zou je er vanuit gaan dat klachten en medicatie wel altijd hetzelfde zijn?

START IN DE WINTER

Begin op tijd met behandelen van de hooikoorts, dat wil zeggen in januari of februari. Dan kun je werken aan de weerstand en klachten zo veel mogelijk voorkomen. Als het pollenfeest in volle gang is kun je zeker nog werken aan symptoom onderdrukken en het leefbaarder maken van de lente. De behandelingen gaan samen met een voedingsadvies, beweegadvies en eventueel kruiden. Vanuit een aanvullend pakket van de zorgverzekering worden de behandelingen grotendeels vergoed. Dus je houdt ook nog geld over voor een nieuwe zonnebril.

GENIET VAN DE LENTE!