Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent is dat natuurlijk super fijn en bijzonder! Helaas voelt niet iedereen zich even goed tijdens de zwangerschap. Misselijkheid, pijn in de rug, vocht vasthouden, maagzuur, vermoeidheid, slaapproblemen, depressie en obstipatie om maar een aantal te noemen. Zeker als je eerder al miskramen hebt gehad kun je behoorlijk gespannen voelen als je weer zwanger bent. Het kan je geluksgevoel behoorlijk in de weg zitten en dat is zonde van deze bijzondere tijd.

Gezonde zwangerschap

Acupunctuur is veilig toe te passen in je zwangerschap. Elke behandeling ondersteunt de gezondheid van je kindje doordat het de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies en de placenta ondersteunt. Tijdens een zwangerschap kun je door acupunctuur de voedende energie naar binnen en omhoog sturen. Je dirigeert de voedende energie richting de baarmoeder en je ondersteunt onder andere de Milt energie die een optrekkende beweging bevordert. Zeker bij herhaalde miskramen is het erg belangrijk om deze behandelingen in het eerste trimester te doen.

Klachten tijdens de zwangerschap

Bij klachten in de zwangerschap kun je de energiebalans bewerken door de keuze van de punten. Bijvoorbeeld bij misselijkheid de Maag energie laten dalen of juist voeden, bij hoofdpijn de energie uit de bovenste regio laten dalen en de Nier energie te voeden, bij depressie de Bloed energie van het Hart ondersteunen en bij obstipatie de bewegende energie van de Darmen stimuleren. Door de Chinese diagnose kijken we waar de klachten vandaan komen in je veranderende lichaam en hormoonhuishouding.

Voorbereiding op de bevalling

In voorbereiding op de bevalling zijn er behandelingen mogelijk die je bevalling helpen en versoepelen. Uit onderzoek is gebleken dat bevallingen gemiddeld twee uur korter duren en met minder complicaties gepaard gaan als er een goede voorbereiding aan vooraf is gegaan. Deze voorbereiding start vanaf week 37. Het op gang helpen van de bevalling kan ook helpen na de 40e week, dan gebruik je de punten die eigenschap hebben om de contracties te stimuleren (en dus de rest van de zwangerschap verboden punten zijn!). Je kindje bepaalt wanneer hij of zij er klaar voor is, maar je kunt hem wel een signaal geven dat jij er klaar voor bent.

Stuitligging

Er is ook een Chinese moxa techniek om een kindje in stuitligging te helpen draaien. Dit is een eenvoudige techniek die je zelf thuis kunt doen nadat je bij mij instructies en de moxa hebt gekregen. De optimale behandeltijd hiervoor is tussen week 32 en 34, maar kan tot max week 36 (afhankelijk van de ruimte die je baby nog heeft) gedaan worden.

Ik kan je helpen je beter te voelen en ontspannen en gezond je zwangerschap te volbrengen.