Het jaar van het zwijn

Gelukkig nieuwjaar!

Vandaag begint in China het jaar van het Varken. Het Varken van 2019 valt onder het element Aarde. Maar wat betekent dat element Aarde in de Traditionele Chinese Geneeswijzen?

Het element Aarde staat voor de Milt en Maag energie. Het staat voor verzorgen, voor gezelligheid en huiselijkheid. Aarde staat voor evenwicht en neutraliteit; het is het verbindende element tussen de andere vier elementen Vuur, Hout, Metaal en Water. Aarde geeft meer dan het neemt en cijfert zichzelf makkelijk weg. Eigenlijk heeft Aarde veel aspecten in zich die vaak gekoppeld worden aan moeders (of dan in ieder geval aan de vorige generatie moeders ;-)).

Aarde en dus Milt energie wordt gevoed door warme voeding (bijvoorbeeld soep, pompoen, dadels, stoofpotjes), aanraking en (rustige) beweging. In mijn vaders praktijk hing vroeger een poster met ‘An apple a day keeps the doctor away’. In mijn praktijk zou een poster kunnen hangen met ‘A few hugs a day keeps the doctor away’. Knuffelen ontstresst en laat energie vrijer stromen. Massages zijn daar ook een goed voorbeeld van natuurlijk!

Een verzwakte Milt energie door bijvoorbeeld veel koude voeding (zuivel, salades, rauwkost), teveel piekeren of studeren, stress of aanleg kan zorgen voor bijvoorbeeld een zwaar gevoel, een wattig hoofd, zin in zoet eten, hevige menstruatie en een opgeblazen buik. Als je dit herkent is een goed chinees voedingsadvies op zijn plek.

Omdat het toch weer het begin van een nieuw jaar is kun je ook opnieuw je goede voornemens tegen het licht houden. Eigenlijk is het Chinese Nieuwjaar een beter moment om aan je voornemens te beginnen. Voor de Chinezen is het Nieuwjaar ook een vooraankondiging van de lente. In de lente krijg je nieuwe energie en groei, kom je je huis weer meer uit en voel je de energie van de zon weer vaker. Dus mochten je voornemens ergens in week 2 gestrand zijn is dit een goed moment voor een herkansing!

Ik wens iedereen een heel knuffelig, warm en gezond nieuw jaar!