Menstruatiepijn is NIET normaal

Vanuit de Chinese geneeskunde kijk je holistisch naar je patient en haar klacht. Kom je voor hoofdpijn, dan zal ik ook naar je ontlasting vragen, naar je emotionele leven en je menstruatiecyclus. Want ook hier geldt dat alles informatie is. Bij talloze vrouwen waar ik vroeg of er pijn rond de menstruatie is hoor ik eerst: ‘Niet noemenswaardig’. Bij even doorvragen blijkt dat ze wel paracetamol nemen, maar daar dan ook wel de dag mee doorkomen. ‘Maar als ik verhalen van vriendinnen hoor over hoe ze een dag per maand eraf liggen, dan stelt het bij mij niets voor..’.

Maar het is er wel.

En het hoeft niet. Echt niet.

Menstruatiepijn, hoe minimaal of hevig ook, is een vorm van stagnatie in het onderste deel van je lichaam. Stagnatie blokkeert een vrije energiestroom en kan daarmee pijn veroorzaken. Een oud Chinees gezegde is “Tōng Zē Tòng, Tōng Zē Bú Tōng” wat vrij vertaald betekent dat wanneer er geen doorstroming is, er pijn zal zijn. En wanneer er wel doorstroming is, er geen pijn zal zijn. Een vrije doorstroom is dus essentieel voor een pijnloze menstruatie. De Lever energie is hiervoor het aangewezen orgaan om de behandeling op te richten. Gelukkig is acupunctuur meester in het opheffen van stagnaties en is pijn rondom de menstruatie vaak erg goed te behandelen.

Voor andere PMS klachten zoals pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, hoofdpijn of slaapproblemen geld overigens min of meer hetzelfde. De menstruatie is een overgangsfase van de yang periode naar de yin periode en daar is zowel voldoende energie als vrije beweging nodig.

Dus als je het wilt ervaren om menstruatie zonder pijn te hebben dan kom gewoon eens een keer langs.