Hooikoorts bestaat niet

In korte broek met zonnebril op en de ramen dicht

Na de winter is het heerlijk als de lente zich weer aandient. Na een seizoen vol loeiende verwarmingen, veel binnen zitten, boerenkool en dikke truien, kunnen we niet wachten tot we weer in korte broek in het park kunnen zitten. De zon maakt ons weer blij en we keren weer meer naar buiten. De sneeuwklokjes maken weer plaats voor de tulpen. De knoppen komen weer in de bomen, de wereld wordt weer groener. YES! En dan… bij de eerste echt warme dag…

DE NATUUR ONTPLOFT

En jij herinnert je ook opeens weer hoe je vorig jaar niet zonder papieren zakdoekjes van huis kon. Dat je ondanks het advies van maximaal twee keer per dag per neusgat sprayen je best deed om niet twee keer per uur te sprayen. Dat je opvallend veel thuis bent gaan werken waar je ongestoord kon niesen. Misschien heb je je zelfs nog wel eens ziek gemeld door de hooikoorts. Je googelde op hooikoorts voorkomen en daar stond HET advies;

BINNEN BLIJVEN

Tja. Daar zit je dan met je korte broek en je nieuwe zonnebril op de bank met de ramen dicht. Je droomt over picknicken in het park, lekker fietsen door de polder en wandelen in het bos. Je mijmert over een wit biertje met citroen op het terras met je vrienden. Dan googel je nog maar eens op hooikoorts voorkomen en het staat er echt.. Binnen blijven.

HOOIKOORTS BESTAAT NIET

Chinezen hebben alternatieven door anders naar gezondheid te kijken. “Hooikoorts” bestaat niet in de Chinese geneeswijzen. Waar we mee werken zijn symptomen als loopneus, niezen, verstopte neus, traanogen, jeuk, vermoeidheid, enzovoort. Die symptomen zijn het startpunt van de diagnose. Hooikoorts kan chinees gezien dan ook verschillende onderliggende oorzaken hebben. Hoe het bij jou tot uiting komt zegt veel over wat die oorzaak is. Voor de een is hooikoorts droog, jeuk, niezen en benauwdheid. Voor de ander is hooikoorts nat, loopneus, traanogen, dikke ogen en huiduitslag. Of je bent vooral moe met hoofdpijn. Totaal verschillende vormen! Niet zo gek dus dat niet voor iedereen de medicatie afdoende werkt.

HOOIKOORTS IS PERSOONLIJK

Acupunctuur en Chinese kruiden worden altijd persoonlijk afgestemd. Op jou. Op dat moment. En op de oorzaak. Daarom werkt het. Eigenlijk heel logisch, toch? Het besef dat nu in de westers medische wereld ontstaat dat mannen en vrouwen misschien wel verschillende medicatie doseringen en soorten nodig hebben is pas het begin. Geen enkel mens is hetzelfde. En geen enkel mens is zijn hele leven lang hetzelfde. Verre van! Dus waarom zou je er vanuit gaan dat klachten en medicatie wel altijd hetzelfde zijn?

START IN DE WINTER

Begin op tijd met behandelen van de hooikoorts, dat wil zeggen in januari of februari. Dan kun je werken aan de weerstand en klachten zo veel mogelijk voorkomen. Als het pollenfeest in volle gang is kun je zeker nog werken aan symptoom onderdrukken en het leefbaarder maken van de lente. De behandelingen gaan samen met een voedingsadvies, beweegadvies en eventueel kruiden. Vanuit een aanvullend pakket van de zorgverzekering worden de behandelingen grotendeels vergoed. Dus je houdt ook nog geld over voor een nieuwe zonnebril.

GENIET VAN DE LENTE!